Hamnade i en livlig (?) diskussion idag.
Nu får ni hjälpa till här.. för jag hittar inget bra på google. Och jag vill veta!
Man kan ju uttala tex ordet "skön" på olika sätt. Antingen så att scheljudet blid långt fram i munnen eller att det blir långt bak. Jag har då idag fått höra att det sch-ljudet som är långt bak i munnen egentligen inte finns.
Är det så??
Hjälp mig!!
9 kommentarer:
Ja men det är ju troligt att hela svenska folket (med undantag från bratsen) säger fel...Ge mig bevis på att det skulle vara så...
det handlar ju om dialekt om jag får be...
http://morgannilsson.se/algr2005ex.pdf
Inte finns vet jag inte...
Men det kanske är fel, låter ju finare att låta lite längre fram. Frågan är hur långt fram? Testade lite och tycker det ska vara mitt emellan, typ :)
Det unika svenska fonemet /ɧ/ (sje-ljudet eller en tonlös palatal och velar frikativa) och dess påstått dubbla artikulationsställen är ett svårt och komplicerat ämne som fortfarande är något omstritt bland fonetiker. Även om de akustiska elementen i de olika varianterna av /ɧ/ är relativt lika skiljer sig uttalen markant beroende på dialekt, social status, ålder, kön och social kontext, och är notoriskt svåra att beskriva och transkribera.
Det vanligaste uttalet är [ɧ]-liknande ljud med undantag för [ʂ] i Värmland och i Norrland och [ʃ] i finlandssvenskan. Även uvulara uttal, [χ], används i många varianter påverkade av invandrarspråk som arabiska, kurdiska och persiska.
[ʂ] - är det sch-ljudet som är lite längre fram i munnen... Det står alltså att det är ett undantag.. Jag skulle så vilja säga att personen som hävdade att sch-ljudet långt bak i munnen inte fanns har fel.... Eller tänker jag fel?
Det står ju oxå att sch-ljudet skiljer sig mellan dialekter och så vidare. Inte att något utav uttalen skulle vara fel...
Symbolen /ɧ/ används i tabellen för sje-ljudet (skjuta, fascist, garage). Det faktiska uttalet av detta fonem varierar stort, både beroende på dialekt (eller sociolekt) samt på fonemets position i ordet. Förutom det bakre eller velara uttalet som angivits i tabellen är både supradentalt [ʂ] och alveolart [ʃ] uttal mycket vanligt förekommande.
Även här står det att uttalen på sje varierar stort beroende på dialekt och så vidare....
Sch långt fram innebär oftast att man är bög. Det viktigaste är att betona Ö. Sånt har sitter jag alltid och funderar på, speciellt på lördagskvällarna.....
Det är inte ofta som bloggkommentarerna blir avancerade att läsa men nu...
Intressant dock :)
Jag har ju flyttat ut på landet! Här finns bara åkrar och snela hestar. På söndag kommer jag förbi på lunch! Astrid lovade!
Skicka en kommentar