torsdag 18 september 2008

Spondylartrit - Inflamatorisk ledsjukdom

Får ju ibland frågor om min sjukdom... Oftast har jag inte så bra svar... dock så läser jag ganska mycket om den men det är så konstiga termer i denna sjukdomsvärld att det är svårt att minnas vad man egentligen har läst!


Spondylartriter är en grupp av HLA-B27-associerade sjukdomar där inflammation i mjukdelar och leder är den gemensamma nämnaren.

Till spondylartriter räknas vanligen följande diagnoser:

Psoriasisartrit
Ankyloserande spondylit (Bechterews sjukdom, pelvospondylit)
IBD-associerad artrit (Inflammatory bowel disease = IBD)
Reaktiv artrit
Odifferentierad spondylartrit

Lisa säger: eftersom jag bara har diagnosen spondylartrit är väl jag odefinerad då - även om de först sa att det var Reaktiv artrit

Spondylartropatierna hör till de vanligare reumatiska sjukdomarna med en prevalens på 2 %. Bara artros och kroniska smärttillstånd är vanligare förekommande reumatiska sjukdomar.

Lisa säger: Just min sak är nog ca 0,1-0,2 % men då vanligast bland män

Farmakoterapi: NSAIDs, Kortison (kortisoninjektioner ges vid inflammation i enstaka perifera leder), Antibiotika, Specialistpreparat (Vid hög sjukdomsaktivitet med påverkat allmäntillstånd, uttalad morgonstelhet, perifert ledengagemang och undermålig effekt av NSAID, kan methotrexate alt salazopyrin prövas, som i första hand ges vid specialistenheten.)

Lisa säger: Jag måste ta till specialpreparat. Har testat methotrexate men den mådde jag inte bra av så nu äter jag salazopyrin

Patienter med specifik antireumatisk behandling eller komplicerande faktorer följs på reumatologkliniken. Övriga följs av sin husläkare som vid behov konsulterar reumatologkonsult. Kontroll och uppföljning hos helst samma sjukgymnast 1 - 2 gånger årligen.

Lisa säger: Jag går till reumatologen - som ni vet så faller jag inte under kategorin övriga. Någon sjukgymnastik har det av någon konstig anledning aldrig varit tal om för min del

Just vid spondylartrit är det vanligast att besvären sitter i ryggen. Men de leder jag har problem med är fötter, knän, höfter armbågar och käke.

Kanske inte så givande men lite kul att publicera min lilla egenforskning som jag gör :)

Kram

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tyckte det var intressant!! Ha rinte riktigt förstått innan, men nu har jag en lite mer tydlig bild ändå. Trist att du har de symptomen!! Men jag hoppas att du håller den här säsongen! =) Kram

Anonym sa...

Håller med AnnaP

Har du köpt några nya skor?

Lisa Eriksson sa...

Bra att ni känner er upplysta nu :)

Nej jag har inte köpt nya skor.. Men ska garanterat göra det innan nästa träning...